KRKONOŠE SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO STŘEDNÍ MORAVA JIŽNÍ MORAVA VYSOČINA VÝCHODNÍ ČECHY ČESKÝ RÁJ ČESKÝ SEVER SEVEROZÁPADNÍ ČECHY ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ PLZEŇSKO ŠUMAVA JIŽNÍ ČECHY PRAHA OKOLÍ PRAHY PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
VYSOČINA
  Dopravní přístupnost
Informační centra
Města a obce
Osobnosti a rodáci
Destinační management
 
Příroda a její ochrana
  Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
 
Kultura, zábava, sport
  Kultura a zábava
Sport a relaxace
Zimní sporty
Katalog KUDY Z NUDY
Aktivní dovolená
 
Památky a zajímavosti
  Památky UNESCO
Památkové rezervace
Památkové zóny
Hrady a zámky
Památky a architektura
Církevní památky
 
Turistika a volný čas
  Agroturistika
Pěší turistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Pohádkové regiony
 
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Lázeňské domy a sanatoria
Lázeňská procedura
Přírodní léčivé zdroje
 
Kongresová turistika
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
 
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
 
Království perníku

Svitavsko [ Encyklopedické heslo ]

Svitavsko... region ležící v mírně zvlněném kraji Svitavské pahorkatiny s přírodou nepoznamenanou civilizačními vlivy. Města a vesnice na Svitavsku nabízejí bohatou škálu kulturních programů, architektonických památek, lidových staveb i relaxačních a sportovních aktivit. Dostupnost Orlických hor, Českomoravské vrchoviny nebo Moravského krasu dělá ze Svitavska zajímavý výchozí bod pro aktivní dovolenou.

Svitavy - správní centrum regionu se může právem chlubit nádherným náměstím s podloubím, řadou kostelů, výstavných měšťanských domů a vil. Výraznou dominantou náměstí je kostel Navštívení Panny Marie a za pozornost stojí i bohaté interiéry původně románského kostela sv. Jiljí.

Reprezentativní budovy - Ottendorferova knihovna, kulturní zařízení města nebo tzv. Langrova vila, ve které sídlí městský úřad, jsou dokladem o významu města v devatenáctém století.

Neméně zajímavé je i bezprostřední okolí Svitav. Rybník Rosnička je usazen v malebném koutě přírody severozápadně od města, v obci Kamenná Horka stojí krásná zvonice s dřevěnou nástavbou. Koclířov je vesnice položená uprostřed zeleně luk a lesů. Na místním hřbitově je k vidění ojedinělá křížová cesta. Březová nad Svitavou zase nabízí neopakovatelné výhledy z kopců, které ji obklopují.

O tom, jak bohaté jsou turistické možnosti se lze informovat v Informačním centru města.
Litomyšl - s typickým náměstím s podloubím, renezančním zámkem, jehož fasáda je bohatě zdobena sgrafity a nádvoří je malou galerií soch jednoho z našich nejvýznamnějších žijících sochařů Olbrama Zoubka. Rodiště Bedřicha Smetany a dějiště známého hudebního festivalu "Smetanova Litomyšl" - to je město, jehož význam a turistickou atraktivnost nelze přehlédnout. V pozvánce do Litomyšle a okolí nesmí chybět ani zmínka o Portmoneu - muzeu Josefa Váchala, zámeckém klasicistním divadélku nebo významných církevních stavbách - barokním piaristickém kostele Nalezení sv. Kříže, kostele Rozeslání Apoštolů nebo piaristické koleji a zapomenout nesmíme ani na unikátní Červenou věž - nejvýznamnější dochovanou část městského opevnění.

Okolí města se může pochlubit rezervací Nedošínský háj s kamennou kaplí a nedalekým rybníkem. Atraktivní jsou i pískovcové maštale - skalní útvary v Budislavi. A opět nádherná příroda jako stvořená pro odpočinek, dlouhé procházky a relaxaci.

Polička - věnné město českých královen leží na okraji Českomoravské vrchoviny. V 18. století patřila Polička k nejvýstavnějším českým městům. Dodnes nabízí k prohlídkám jedno z nejzachovalejších městských opevnění v Evropě, barokní radnici, kostely sv. Jakuba a sv. Michala. O řemeslné zručnosti zdejších obyvatel svědčí čtyřicítka krásně vyřezávaných klasicistních vrat osazených v městských domech.

Okolí města je protkáno více jak sto kilometry značených turistických cest, turisté mohou navštívit krásný raně gotický hrad Svojanov - kdysi sídlo české královny Kunhuty a rytíře Záviše z Falkenštejna s expozicí hliněných figurek Jana Kutálka, Toulovcovy maštale - pískovcové skalní bludiště nebo vesničky v údolí řeky Svratky. V nedalekém Bystrém se návštěvníci mohou projít po kouzelném náměstíčku nebo obdivovat barokní radnici a kostel s. Jana Křtitele či renezanční zámek.

Moravská Třebová leží v kraji středověké obchodní stezky lemované řadou strážních hradů a tvrzí. Jejich zbytky jsou dodnes patrné a tvoří romantické scenérie. V městečku Trnávka je zřícenina hradu Cimburk, k návštěvě láká i starobylá Kunčina s barokními plastikami kolem kostela Sv. Jiljí. Mladějovem a okolní krajinou projíždí jedna z posledních úzkokolejných tratí s parní lokomotivou.

Samotná Moravská Třebová byla poznamenána podobně jako většina měst v regionu německou kolonizací, která zde zanechala stopy v barokních a renezančních úpravách.

Významnou památkou je kostel Nanebevzetí Panny Marie na Křížovém vrchu - Kalvárii. Na náměstí stojí morový sloup a proti němu se vypíná věž městské radnice.

Mezi významné kulturní akce patří pravidelný festival "Dny slovenské kultury" v muzeu a "Zámecké kejkle a kratochvíle" v prostorách zámku.

Jevíčko - patří k nejstarším městům svitavského okresu. Založeno bylo již v roce 1220. Původně gotické architektonické památky nesou stopy pozdějších renezančních a barokních úprav. Dnes můžeme obdivovat kostel Nanebevzetí Panny Marie nebo osaměle stojící kostel sv. Bartoloměje, jehož základy byly položena v roce 1300. Že bylo Jevíčko místem s významnou židovkou komunitou připomíná dodnes přístupná synagoga. K unikátním památkám patří také městská věž, jejímž úkolem bylo varovat obyvatele před blížícím se nepřítelem, svolávat je k ohni nebo vyzvánět k významným církevním svátkům. Její stáří je dokumentováno 16. stoletím. Jevíčko má ve svitevském regionu zvláštní postavení ještě z jednoho důvodu - jeho geografická poloha na hranici úrodné Malé Hané je odlišuje i nářečím a zvyky folklórem i polohou v úrodné nížině. Jevíčko a jeho oklí je jako stvořené pro rodinnou dovolenou s možnostmi koupání, cykloturistiky a pěších výletů.


Zdroj:
TRAVELprofi
Měsíčník pro turistický ruch

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Encyklopedické heslo
AKTUALIZACE: uživatel č. 508 org. 2, 22.03.2005 v 13:51 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
Regiony a oblasti ČR
  Turistické regiony ČR
Turistické oblasti ČR
 
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Rejstřík oblasti
Databanka akcí
 
ZPRÁVY A AKTUALITY
  Tiskové zprávy
Aktuality
Zprávy horské služby
 
Služby pro turisty
  Informační centra
Průvodcovské služby
Tlumočníci a překladatelé
Bankovní služby
Turistický produkt
Sněhové zpravodajství
 
Kalendář akcí oblasti
  Akce pro děti
Kino, divadlo, výstavy
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
Kalendář kongresů, konferencí
Kalendář veletrhů a výstav
 
Folklor a tradice
  Etnografický region
Etnografický subregion
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
 
KLUB ČESKYCH TURISTŮ
  Krajská oblast KČT
Odbor KČT
Turistické odznaky a známky
 
Regionální rozvoj
  Regiony a sdružení
Investiční příležitosti
Průmyslové zóny
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba